sam en roxy

Met Heet Gras willen we de eerste Nederlandse jongerenserie maken met een lesbisch meisje in de hoofdrol. De Engelse en Amerikaanse series Sugar Rush en South of Nowhere hebben bewezen dat TV over homo’s en lesbiennes succesvol is en bekeken wordt door tieners van alle seksuele geaardheden. In Nederland is nog geen enkele serie geproduceerd met homoseksuele jongeren in de hoofdrol. Met Heet Gras gaan we hier verandering in brengen!

Meisjes in beeld

We hebben gekozen voor de ervaring van een homoseksueel meisje, omdat homoseksuele jongens veel vaker dan lesbische meisjes in de media worden gerepresenteerd. TV series zoals SpangaS, Onderweg Naar Morgen en Bloedverwanten tonen bijvoorbeeld wel regelmatig de mannenliefde, maar niet de vrouwenliefde.

Hoe en wanneer?

Als vierdejaars studenten Audio Visual Media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht zullen Sia Hermanides en Alieke van Saarloos als afstudeerproject de pilot van Heet Gras schrijven, regisseren en produceren. Mei 2010 vinden de draaidagen plaats en eind juli zal de pilot opgeleverd worden.

Met de pilot hopen we de omroepen/productiebedrijven te overtuigen een gehele serie te ontwikkelen. Ook willen we de pilot via GSA’s (Gay Straight Alliances) en voorlichtingslessen op VMBO scholen en ROC’s distribueren door heel Nederland. Zo hopen we discussie over homoseksualiteit onder jongeren op een luchtige manier aan te wakkeren.

Ervaring

Het afgelopen jaar hebben Sia Hermanides en Alieke van Saarloos de vijftiendelige, interactieve kinderserie Raaf Mixer bedacht, geschreven en geregisseerd voor VPRO’s Villa Achterwerk website (www.raafmixer.com). Met het maken van de serie hebben we veel ervaring, enthousiasme en contacten opgedaan, welke we goed zullen kunnen inzetten bij het maken van Heet Gras.

De korte coming-of-age films Pake Lena (Alieke van Saarloos, 2008) en Summertime (Sia Hermanides, 2009) hebben in het verleden op het Nederlands Filmfestival gedraaid. Sia Hermanides’ coming-out film Suikertrip (2010) was te zien tijdens de Roze Filmdagen, het Nederlands Filmfestival en zal vertoond worden op middelbare scholen in Nederland. Ook werd de film genomineerd voor de Dioraphte stimuleringsprijs voor beste afstudeerfilm 2010.